Kloosterplant huren als kantoorplant?
De kloosterplant is een ongelofelijk taaie plant, die van origine uit bergachtige streken in Azië zoals de Himalaya afkomstig is. Deze plant heeft vele benamingen.
Naast kloosterplant wordt de plant in de volksmond ook wel kwartjesplant, blarenplant en slagersplant genoemd. In sommige delen van het Verenigd Koninkrijk noemt men de plant zelfs “gietijzeren plant”. Al deze benamingen verwijzen naar het uitzonderlijke uithoudingsvermogen van de kloosterplant. De bekende schrijver George Orwell refereerde zelfs naar de plant in één van zijn romans vanwege de taaiheid van de plant. De kloosterplant lijkt immers overal te kunnen overleven, zelfs in ruimten waar amper licht nog lucht aanwezig is.
De kloosterplant draagt de officiële naam Aspidistra elatior. Vaak wordt de plant daarom ook aangeduid met Aspidistra.
De kloosterplant groeit in het wild voornamelijk als bodembedekker, is zeer sterk en daardoor bijzonder goed geschikt als kantoorplant.
Kloosterplant: kenmerken
De kloosterplant beschikt over een weelderige dos bladeren, die een langwerpige vorm hebben en nogal dik en lederachtig ogen. De bladeren variëren van groen tot zeer donkergroen en groeien niet aan een stam, maar direct uit de (pot-)grond. De bladeren zijn zo taai, dat ze vrijwel geen water verdampen. Onder de grond bevinden zich dikke wortels, die zichzelf als een soort overlevingsmechanisme helemaal vol met water zuigen. Bijgevolg kan de kloosterplant wekenlang overleven zonder water. De plant blijft bovendien ook mooi, omdat het aanwezige water in de wortels bijna niet verdampt.
De kloosterplant wordt binnenshuis ongeveer 50 tot 70 cm hoog.
Kloosterplant: onderhoud
Omdat deze plant in het wild op schaduwrijke plekken groeit, luidt het advies dat de kloosterplant binnenshuis het beste vaart bij een plekje in de schaduw of halfschaduw. Er moet wel een klein beetje zonlicht bij de plant kunnen komen, dus een aantal meter van een raam vandaan is ideaal.
Qua temperatuur stelt deze plant in het geheel geen hoge eisen. Het beste is een minimum aan te houden van 10℃ gedurende de nacht en 20℃ overdag. De plant kan echter overleven in temperaturen tot ca. -4℃.
Water geven is ook al even gemakkelijk. Dankzij haar overlevingsdrang kan de kloosterplant wekenlang zonder water overleven. Zorg er wel voor, dat de plant bij het bijgieten niet ineens teveel water krijgt. Als de wortels onder water komen te staan, zullen ze rotte. Dit kan u voorkomen door de grond tussen twee gietbeurten door goed te laten opdrogen.
Wat voeding betreft, volstaat het om de plant gedurende de zomer eens in de drie weken een beetje vloeibare voeding te geven.
De kloosterplant als kantoorplant
Al met al is de kloosterplant wellicht wel één van de meest geschikte planten voor op kantoor. Deze plant kan vrijwel overal overleven en behoeft zeer weinig onderhoud. Vergeet u een keer water te geven dan is dit absoluut geen ramp; de plant blijft volhardend doorgroeien.
Dankzij haar neutrale uiterlijk past de plant werkelijk binnen elke denkbare ruimte en haar geringe grootte maakt het plaatsen al even simpel. De kloosterplant is met andere woorden een bijzonder efficiënte toevoeging aan uw kantoor, indien u overweegt uw kantoorruimte op te fleuren met wat groene accenten!
Wilt u graag meer informatie? Neem gerust eens contact met ons op om de uitgebreide mogelijkheden te bespreken voor uw kantoor.
Kloosterplant huren of kopen voor op kantoor?
Meer blog items