De koraalcactus huren als kantoorplant
De koraalcactus is misschien wel één van de makkelijkst te onderhouden kamerplanten die er bestaan. Deze leuke plant heeft weinig licht nodig en zal prima voortleven, mocht u vergeten om hem een weekje geen water te geven.
De koraalcactus draagt de officiële benaming Rhipsalis Cassutha. Het is een tropische vetplant die met name in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en op enkele eilanden in de Indische Oceaan gevonden kan worden.
De koraalcactus is de enige cactus die buiten Noord- en Zuid-Amerika in het wild groeit. Ook is de naam van de plant een beetje verwarrend, omdat de koraalcactus geen naalden heeft. De plant is weliswaar een cactus, maar zonder prikgevaar. Van deze plant bestaan ongeveer 60 verschillende soorten.
De koraalcactus staat bekend als één van de beste luchtzuiverende planten binnenshuis.
Koraalcactus: kenmerken
De officiële naam van de koraalcactus, Rhipsalis, is afgeleid van het oud-Griekse woord voor 'vlechtwerk’. Tegenwoordig is dit verbasterd tot de grappige bijnaam spaghetticactus en dit kunt u ook duidelijk terugzien in het uiterlijk van deze plant. Het is een snelgroeiende plant die lange, warrige naar beneden hangende bladeren voortspruit. De koraalcactus is zeer divers, vooral de bladeren. Deze variëren tussen dun en lang, tot breed en geribbeld en krullend rond.
De bladeren zijn meestal donkergroen bij de wortel en worden naar de uiteinden toe steeds lichter en dunner. De koraalcactus bloeit in het wild met ontelbare kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, die daarna veranderen in besjes. Binnenshuis komt dit helaas zelden voor vanwege een gebrek aan bestuiving.
Koraalcactus: onderhoud
Zoals al aangegeven, is de koraalcactus één van de makkelijkste planten om binnen neer te zetten. De potgrond van een koraalcactus dient helemaal op te drogen, alvorens u opnieuw water geeft. Voorkom in ieder geval dat de plant natte voetjes heeft, dit zal het uiterlijk van de plant en de wortels niet ten goede komen. Ook kunnen de bladeren dan bruine randen of vlekken krijgen.
Worden de bladeren echter gelig, dan is dit vaak een teken van teveel licht. Deze plant komt uit gebieden met regenwoud en staat zodoende in het wild meestal op schaduwrijke plekjes. Plaats de koraalcactus dus altijd minimaal 1 meter van het raam vandaan, liefst nog verder. De koraalcactus kan wel op een zonnig plekje overleven, maar de bladeren zullen dan lichter en meer geel worden. Ook zal de koraalcactus dan meer water verlangen en verbruiken.
De minimum temperatuur overdag dient boven de 20℃ te zijn, ’s nachts is dit 12℃. De plant hoeft slechts zelden te worden verpot. Is het toch nodig, doe dit dan het liefst in de lente of zomer en koop dan een pot die minimaal 20% groter is in diameter. Gebruik potgrond die speciaal voor cactussen is bedoeld.
Let op: de koraalcactus is giftig. Pas derhalve op met kinderen en dieren en was uw handen nadat u de plant heeft verzorgd.
De koraalcactus als kantoorplant
De koraalcactus is een uitstekende plant voor op kantoor. Met zijn geringe grootte kunt u de plant overal plaatsen, ook op hoog meubilair zoals een kast omdat de plant dan prachtig naar beneden zal hangen. Het bijzonder onderhoudsvriendelijke karakter van de plant maakt de koraalcactus geliefd bij velen. De plant ziet er gezellig uit, en maakt elke ruimte in een oogwenk frisser en mooier. Voorts zijn de luchtzuiverende eigenschappen een groot pluspunt voor op kantoor.
Bent u na het lezen van dit artikel ook fan geworden van de koraalcactus? En zou u graag willen weten of de koraalcactus ook in uw kantoorruimte thuis hoort? Any Green voorziet u met plezier van deskundig advies op dit gebied, zodat ook uw kantoorruimte binnenkort misschien wel opgefleurd kan worden met een paar frisse groene toevoegingen. Neem vandaag nog contact met ons en wij helpen u graag verder.
Koraalcactus huren of kopen?
Meer blog items